Steg 1

Sparing i barnas eller foresattes navn

Først må du ta stilling til om du ønsker å opprette sparingen på barnet sin konto eller om skal sparingen opprettes på kontoen til foresatt (eller på konto til den som skal gi gaven). 

  • Pengene er barnet sine penger uansett hva som skjer med foreldrene.  
  • Sparing på barnet sin egen konto gir barnet bedre juridisk sikkerhet. Eksempel: Dersom sparingen står i foreldrene sitt navn og de skiller lag eller dør, så kan det være en risiko for at barna ikke får pengene som egentlig var tiltenkt de. 

I utgangspunktet er det ingen begrensninger i hvor mye du kan spare til barnet på barnets egen konto, men det er verdt å ta hensyn til følgende:

  • Dersom barnet sin formue blir for høy kan det føre til lavere stipend fra Lånekassen når barnet begynner å studere.
  • Når du har spart i barnet sitt navn - altså på barnet sin konto, vil barna få tilgang til pengene når de fyller 18 år. 
  • Det viktig å gi barna en sunn økonomisk kunnskap, slik at de tar gode økonomiske valg når de selv får tilgang til sine egne penger. Vi hjelper gjerne til med veiledning på hvordan snakke om økonomi med barna. 
  • Dersom pengene er spart i foreldrene sitt navn har foreldrene full råderett over pengen inntil de selv ønsker å overføre disse til barnet. Det betyr at du blant annet har mulighet til å overføre pengene litt etter litt, eller etter behov.  
Steg 2

Ved sparing i foresattes navn

Sparingen må trekkes fra en bankkonto tilhørende en voksen/myndig person.

Den som skal opprette fondssparingen må ha en fondskonto. Om du allerede har fondskonto - gå direkte til steg 3.

Steg 2

Ved sparing i barnets navn

Sparingen må trekkes fra en bankkonto tilhørende en voksen/myndig person.

Den som skal opprette fondssparingen må ha en fondskonto. Om du allerede har fondskonto - gå direkte til steg 3.

I tillegg må barnet ha en egen fondskonto.

Steg 3

Velg fondspakke og start spareavtale

For å gjøre det enkelt for for deg å velge fond, tilbyr vi ferdige fondspakker. Sjekk vår sparekalkulator for å finne fond som kan passe for deg og ditt barn. 

Er du fortsatt i tvil, eller har spørsmål om fond - ta kontakt - vi hjelper deg gjerne.

Alternativt steg 3

Logg inn og lag dine egne fondspakker

Du kan enkelt velge å spare i ett eller flere fond direkte i Fondstorget. Logg deg inn og start fast sparing eller invester et engangsbeløp. Her kan du også velg å bytte, selge og kjøpe nye fond. 

Vi hjelper deg gjerne

Trenger du råd eller ønsker mer informasjon om sparing til barn, hjelper vi deg å finne de beste løsningene for deg og din familie.
icon Telefon 70 11 30 00
icon
icon Bestill møte